S-au descoperit apă și materii organice pe suprafața unui asteroid. Acest lucru ne poate ajuta să aflăm mai multe despre evoluția Pământului

de: Ozana Mazilu
05 03. 2021

O echipă de oameni de știință care examinează un fragment de asteroid a făcut o descoperire fascinantă. Roca spațială din care provine pare să aibă atât apă, cât și materiale organice – elemente cheie ale vieții aici pe Pământ.

Oamenii de știință de la Royal Holloway, Universitatea din Londra, au devenit primii care au descoperit molecule organice pe suprafața unui asteroid, potrivit cercetărilor publicate recent în revista Scientific Reports.

Acest asteroid ne poate dezvălui informații valoroase despre evoluția planetei noastre

În afară de ipoteza că asteroizii au transferat apa și alte molecule cruciale pentru apariția vieții pe planeta noastră, este o constatare importantă care ne schimbă înțelegerea asupra rocilor spațiale în general.

Eșantionul mic, supranumit „Amazon”, a fost preluat de pe asteroidul Itokawa de către misiunea japoneză Hayabusa din 2010. Cercetând eșantionul, oamenii de știință au descoperit că Itokawa a fost distrus și format înapoi cel puțin o dată în istoria sa.

„Aceste descoperiri sunt cu adevărat incitante, deoarece dezvăluie detalii complexe ale istoriei unui asteroid și modul în care calea sa de evoluție este atât de asemănătoare cu cea a Pământului”, a declarat coautorul studiului și omul de știință Holloway, Queenie Chan, într-un comunicat de presă.

Descoperirea ar putea ajuta oamenii de știință să devină puțin mai strategici atunci când vine vorba de planificarea viitoarelor misiuni de asteroizi.

Până în prezent, majoritatea studiilor și proiectelor care urmăresc să găsească elemente care aduc viață pe asteroizi s-au concentrat pe asteroizii de tip C cu conținut ridicat de carbon, notează comunicatul de presă. Dar Itokawa este un tip S trecut cu vederea anterior – o descoperire interesantă, deoarece mai multe tipuri de asteroizi S au lovit Pământul.

Cum a ajuns Pământul să aibă apă, chiar dacă ea nu există pe alte planete din jur

Unii dintre cei mai vechi meteoriți cunoscuți ar putea explica cum a ajuns Pământul să aibă apă. Și de ce nu există pe alte planete din jur.

Astfel, conform Gizmodo, oamenii de știință au descoperit dovezi de condrite carbonice, un grup de meteoriți din formarea Sistemului Solar (aproximativ 4,5 miliarde de ani în trecut), care dețineau apă lichidă până în urmă cu doar câteva sute de mii de ani. Este posibil să fi însămânțat Pământul cu apă atunci când era încă foarte tânăr.

Cercetătorii au datat fluxul de apă în roci folosind o combinație de uraniu și toriu, materialul nuclear care poate înlocui uraniul. Deoarece uraniul este foarte mobil în fluid, în timp ce toriul este relativ static, oamenii de știință ar putea spune când a curs ultima dată apa prin meteoriți. Pe măsură ce urmele dispar în timp, prezența sa arată clar că apa a existat relativ recent.